Δωρεάν βάση δεδομένων για την αναζήτηση λεξαρίθμων σύμφωνα με την αριθμοσοφία των αρχαίων Ελλήνων | Σύνδεση / Δημιουργία λογαριασμού
m 0/1956 m 13 m 499 m 453737

Πληροφορίες

Πολλοί ρωτούν για την αξία της αριθμοσοφίας και κατά πόσο έχει νόημα να ασχολείται κάποιος με αυτή.

Η απάντηση είναι πως κανείς δεν ξέρει.

Ξέρουμε όμως πως οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα γράμματα της αλφαβήτου για την αρίθμηση. Το γράμμα Α ήταν ο αριθμός 1, το Β ήταν το 2 κλπ. Έτσι λοιπόν ένας αριθμός γραφόταν σαν μία λέξη.

Δηλαδή αν κάποιος ήθελε να γράψει τον αριθμό 850 έγραφε ΩΝ' (Ω=800, Ν=50). Η λέξη ΕΛΕΥΣΙΣ' έχει και αυτή άθροισμα το 850.
Έτσι λοιπόν η πρόσθεση των γραμμάτων μιας λέξης δίνει έναν αριθμό (πολλές φορές αναφέρεται και ως λεξάριθμος) - λέξεις με ίδιο άθροισμα γραμμάτων θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο συνώνυμες, γιατί έχουν το ίδιο "βάρος", την ίδια αριθμητική "αξία".

Οι ερωτήσεις που προκύπτουν είναι:

  • Αντικαθιστούσαν λέξεις με άλλες ισόψηφες για να αποπροσανατολίσουν ή να αποκρύψουν ή ακόμα και να δώσουν έμφαση;
  • Υπήρχαν λέξεις που δημιουργήθηκαν με μαθηματικό τρόπο;
  • Ποιά η σύνδεση μεταξύ των ήχων (προφορά γραμμάτων) και των αξιών;
  • Σε μία γλώσσα που ενδέχεται ένα τμήμα της να δημιουργήθηκε με μαθηματικό τρόπο μήπως ένα τμήμα της συνέχειας αυτής διατηρεί κάποια από τα χαρακτηριστικά της;

Κανείς δεν έχει σίγουρη απάντηση.

Φυσικά δεν μπορεί κάποιος να πιστεύει πως όλες οι λέξεις που έχουν το ίδιο βάρος (άθροισμα) με κάποιες άλλες είναι και συνώνυμες με αυτές. Ειδικά αν μιλάμε για λέξεις της νέας ελληνικής ή ξενικές κλπ.

Μπορεί κάποιος εύκολα να παρασυρθεί και να προσπαθήσει να βρει συνώνυμα μιας λέξης δοκιμάζοντας αθροίσματα μέχρις ότου βρει κάτι κοντά σε αυτό που θέλει. Εφικτό, αλλά χωρίς νόημα.

Κάποιοι πιστεύουν πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αριθμοσοφία για να "προβλέψουν" γεγονότα ή να "ερμηνεύσουν" συμβάντα. Αυτό είναι εκτός ενδιαφέροντος του παρόντος ιστότοπου και πιθανότατα εκτός πραγματικότητας.

Η αριθμοσοφία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν αναλύονται αρχαία κείμενα και όταν ερευνάται η πιθανότητα (μη)συμπτώσεων. Αν ο ίδιος συγγραφέας χρησιμοποιεί κάποια ονόματα τα οποία είναι άγνωστα ή ονομασίες τόπων που εναλλάσσονται, πολύ πιθανόν να έχει αποθηκεύσει κάποια γνώση σε όλα αυτά με μαθηματικό τρόπο. Από ανθρώπους που όταν έκτιζαν τον Παρθενώνα χρησιμοποίησαν αμέτρητα τεχνάσματα, και "έκρυψαν" διάφορες μαθηματικές έννοιες τοποθετώντας μάρμαρα με συγκεκριμένο τρόπο, πολλά μπορεί να περιμένει κανείς.

Το www.arithmosofia.com έχει σκοπό την παροχή ενός δωρεάν online εργαλείου για τη διευκόλυνση όσων ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη θεωρία αυτή και όχι να υποστηρίξει ότι η αριθμοσοφία λειτουργεί.

NEO:
Η βάση δεδομένων έχει αλλάξει και πλέον δέχεται μόνο κεφαλαία γράμματα. Για αποφυγή προβλημάτων το γράμμα "ς" - στίγμα το οποίο ισούται με τον αριθμό 6 αφαιρέθηκε και πλέον μεταβάλλεται αυτόματα σε Σ=200. Για να εισάγετε το στίγμα χρησιμοποιήστε το αγγλικό γράμμα s (πεζό).